2015. szeptember 9., szerda

Rakott cukkini

Hozzávalók:

2 db zsenge cukkini ( vékony )
30 dkg darált sertés hús
1 dl rizs
2.5 dl víz
olaj
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
sűrített paradicsom ( vagy kecsöp)
pirosarany
gulyáskrém
ételízesítő

bors, fokhagyma, majoranna
reszelt trapista sajt
1 liter tej
3 evőkanál liszt
reszelt szerecsen dió

Elkészítés:

Az 1 cm vastagra felszeletelt cukkiniket picit lesózom, és egy tálban félre teszem őket. Kimagozni nem kell a cukkiniket, mert zsengék.
Ezután a kockára vágott vöröshagymát olajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a darált húst. Addig kevergetem, míg a hús kifehéredik. Ekkor megszórom pirospaprikával, adok hozzá pirosaranyat, gulyáskrémet és sűrített paradicsomot és meghinem ételízesítővel, majd felöntöm 3 dl vízzel és hozzáadom a rizst is. Addig főzöm, míg a rizs felissza a vizet. Ekkor fűszerezem borssal, fokhagymával ( kb. 2 gerezd ) és majorannával.
Egy fazékban besamel mártást készítek, amihez pici olajon sercegésig pirítok 3 evőkanál lisztet majd folytonos kevergetés közben felöntöm 1 liter tejjel. Ízesítem őrölt szerecsendióval és ételízesítővel, és addig főzöm, míg besűrűsödik.
Egy cserépedény vagy jénai aljára teszek egy vékony réteg besamel mártást. Erre helyezem a felkarikázott cukkinik felét, amik egy kis levet engedtek, de azt rázzuk le róluk. Megborsozom a lefektetett cukkinik tetejét, majd rákenem a darálthúsos tölteléket. Majd erre helyezem a cukkinik másik felét, amiknek szintén megborsozom a tetejét. Végül nyakonöntöm a besamel mártással és megszórom a tetejét reszelt trapista sajttal. 200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütöm.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.