2014. április 13., vasárnap

Muszaka

Hozzávalók:

30 dkg sertés darált hús
6 szem héjában főtt krumpi
1 doboz sűrített paradicsom (140 g)
kecsöp
olíva olaj
1 fej hagyma
2 kiskanál cukor
1 gerezd fokhagyma
csipet pirospaprika (nem domináns fűszer ebben az ételben!)
oregáno
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1/2 mokkás kanál fahéj
1 babérlevél
ételízesítő
reszelt trapista sajt
2 kisebb vagy egy nagyobb padlizsán

Besamel mártáshoz:
1 liter tej
3 púpozott evőkanál liszt
1 dl olaj
ételízesítő
szerecsen dió

Elkészítés:

A padlizsánokat 8-10 mm vastag karikákra vágom, és kis olíva olajjal megkenegetve, enyhén megsózva megsütöm sütőben. A krumplikat héjában megfőzöm, majd megpucolom őket.

Olíva olajon üvegesre párolom a kockára vágott hagymát. Ráteszem a darált húst és kifehéredésig sütöm. Ezután megszórom egy kevés pirospaprikával, hozzáadom a sűrített paradicsomot, ételízesítőt, kecsöpöt és a cukrot, majd felöntöm  kb. 1,5 dl vízzel. Fűszerezem babérlevéllel, szegfűszeggel, fahéjjal és fokhagymával. Amikor a hús megfőtt hozzáadom az oregánót és lezárom a tüzet alatta.

A besamel mártáshoz olajon megpirítom a lisztet és felöntöm a tejjel.Fűszerezem egy késhegynyi szerecsen dióval és ételízesítővel. Addíg főzöm, míg besűrűsödik.


Ősszeállítás: Egy jénai tál aljára egy sorban felkarikázott krumplit rakok, majd rá a kisült padlizsánt. Erre rétegezem a húsos ragut, majd ismét padlizsán és végül krumpli réteg jön. A tetejére ráöntöm a besamel mártást és reszelt sajttal megszórom.

200-220 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütöm. Ha megpirult a tetején a sajt. akkor készen van.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.